k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Jak se recykluje na Centrální kompostárně v Brně

Každá snaha o kompostování se počítá. Ať už na zahradě vytváříte zakládky, v kuchyni používáte vermikompostér, nebo si v rámci sousedských vztahů budujete kompostík na společném dvorku, přispíváte svojí troškou do mlýna ekologického a pokorného chování. Jedná se však jen o kapky v moři. Společnosti či firmy produkující velké množství bioodpadu musí jeho recyklaci řešit skrze velké sběrné recyklační dvory, kterých v naší republice zatím není mnoho.

 

Kompostování ve velkém měřítku nás natolik zaujalo, že jsme se na celý proces přijeli podívat do jedné z našich největších kompostáren – Centrální kompostárny Brno, která od roku 2009 pod vedením společnosti SUEZ Využití zdrojů provozuje sběr a následnou recyklaci bio odpadu tradiční přírodní cestou bez jakýchkoli chemických postupů. Do koloběhu přírody tak navrací potřebné organické látky v podobě kvalitních půdních hnojiv. Kompostárnou nás provedl správce provozu Jaromír Punčochář, který nám ochotně vysvětlil veškeré zde prováděné procesy, od navezení odpadu přes jeho zpracování a zrání až po složení a distribuci výsledných hnojiv.

 

Jak centrální komposty vlastně fungují

Centrální kompostárna Brno přijímá odpady z domácností ze Znojemska, Brněnska, Prostějovska a dalších krajů, taktéž je sem svážen odpad z brněnských sběrných nádob. Roční produkce čítá až 20 000 tun, z čehož vznikne zhruba poloviční obsah hnojiv. Odpad je přivezen na manipulační plochu, kde jej nejprve promíchá a rozřeže homogenizér a následně se navrství jako zakládka do fermentačních žlabů, které jsou po celou dobu zrání podlahou odvětrávány. Po čas kompostování (zhruba 6 týdnů) je teplota v jednotlivých zakládkách přísně kontrolována a měřena, přičemž musí dosahovat alespoň 55 °C, aby došlo k pročištění a likvidaci semen plevelů. Po třech týdnech se zakládky promísí a po zmíněném měsíci a půl se připravený kompost nechává další dva měsíce dozrát. Celý proces probíhá bez jakékoli chemie a na kvalitní hnojivo se tedy rozhodně nespěchá.

 

Hotové produkty se vysítují a po krátkém odpočinku mohou putovat přímo k zákazníkům, tedy především zahradnickým firmám a malopěstitelům. Vyrobené produkty samozřejmě splňují přísné podmínky stanovené zákonem i vlastní podnikovou normou. Za kvalitou hnojiv si firma opravdu stojí a je na ni po právu hrdá.

 

Chce to větší osvětu

Problémem však zůstává nízká recyklační osvěta mezi uživateli sběrných nádob. „Myslím, že chuť zlepšit naše životní podmínky, je díkybohu stále větší. Problémem ovšem je, že ačkoli se český občan snaží biologický odpad třídit, často neví, co přesně do něho patří. Ve sběrných nádobách se tak objevují zvířecí kosti a další živočišné odpady nebo igelitové sáčky, ve kterých lidé odpad shromažďují,“ doplňuje pan Punčochář. Stejně tak jsou problematické i biodegradabilní igelitové sáčky distribuované nejrůznějšími obchodními řetězci, které však nefungují tak, jak společnosti avizují, a pracovníci kompostárny je proto musí ručně vybírat, což celý proces velice brzdí. „Ačkoli se snažíme o určitý druh osvěty, je to běh na dlouhou trať.“

Co vše tedy do biokompostu patří?

Řekněme si tedy ve zkratce, co kompostovat můžeme a co naopak do správného kompostu rozhodně nepatří. Bioodpad se skládá primárně ze zbytků ovoce a zeleniny, skořápek od vajíček (rozdrcených), uschlého listí či květin, pytlíků od čaje a dalšího rostlinného odpadu. Rozhodně do něj nevyhazujte živočišné zbytky jako kosti, maso či uzeniny a snažte se nepřidávat ani zbytky uvařených jídel jako brambory, knedlíky, těstoviny a podobně. Pokud se s kompostem chystáte dále hnojit, vyvarujte se taktéž slupkám chemicky upraveného ovoce. Do zakládky by se samozřejmě neměl dostat žádný tuk, olej či jiné mastné látky a o plastech, skle a dalších obalových materiálech ani nemluvě.

 

Příroda je nejsilnější

Na otázku, zda společnost SUEZ plánuje nějaké změny či inovace v blízké budoucnosti, pan Punčochář odpovídá: „Vývoj jde kupředu a technologie se postupem doby samozřejmě zdokonalují, nicméně nám se daří bioodpad v dostatečné míře zpracovat tradičním a čistým způsobem kvalitně i s těmi stávajícími. Správně připravený kompost potřebuje především dostatečnou péči a tu mu dáváme. Nemáme zatím potřebu něco měnit.“ A tak je to u svědomité a kvalitní práce správné.

 

Máte už vlastní domácí kompost? Pokud se na výrobu teprve chystáte, nebo pokud si jen chcete o domácím kompostování přečíst víc, podívejte se na článek zde.

You don't have permission to register
X