k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Houby – lesní dar

S těmi houbami to není jednoduché. Člověk se klepe na sezónu, hodiny se šourá po lese v holinách a nedočkavě vyhlíží hlavičky vykukující z mechu, aby si pak domů odnesl pár okousaných bedel. Konečně se ale poštěstilo, trochu sprchlo a houby rostou jako splašené! Už na kraji lesa je cítít tu pronikavou vůni čerstvě narostlých hub. To je ten nekrásnější moment, který pravého houbaře může potkat. Mimo lákavé vidiny sběru v sobě houby uchovávají také spoustu zdraví prospěšných látek. Díky vitaminu B2 a B3 aktivně snižují hladinu cholesterolu v krvi a selen zase funguje jako skvělý antioxidant. Tak vyrazte do lesů a zkuste své štěstí i takto na sklonku sezóny, komu se nepoštěstí, vždycky může sáhnout po těch sušených.

 

Šumavská kulajda

Že se vám nepodařilo vyjet nasbírat houby do šumavských lesů? To nevadí, i tak si můžete připravit nezapomenutelnou šumavskou kulajdu! Z čerstvých lišek je to nejlepší, protože skvěle křupou – když tam ale dáte jakékoli jiné úlovky, vůbec nic tím nezkazíte. Kopr a ocet jí dodá ten pravý říz a mléko ji zase krásně zjemní. A až se všechny chutě propojí, pochopíte, že ať už ze šumavského, nebo z jakéhokoli jiného lesa, tato houbová polévka vás vždycky dostane!

 

Kulajdu si asi málokdo spojí s houbami, ale když už to udělá, nebude ji nikdy chtít už jinak. Podlehněte její chuti i vy. Recept na ní najdete tady.

 

Dýně sweet dumpling plněná houbovým kernotem

Zbyly vám ve sklepě ještě nějaké letošní dýně? Tak skočte do lesa a připravte rodině nebo návštěvě skvělou večeři „co dům a les dal“. Místo shiitake přidejte do kernota třeba lišky, hříbky nebo jakékoli jiné kousky, připravte si chutnou směs a všechno to důkladně zapečte v malé vydlabané dýni. Česnek a oregano skvěle podtrhnout chuť a celý pokrm dovedou k dokonalosti. Dýni servírujte i s víčkem – uvidíte, že tím všechny hodovníky zaručeně dostanete.

 

Že vás dýně už nemůžou překvapit? To jste je nezkusili s houbovým kernotem! Dopřejte si výjimečnou chuť s receptem, který najdete tady.

 

Houbový burger v bezlepkové bulce

Že burgry nejíte? No tak to jste asi ještě neochutnali náš geniální houbový burger v domácí bezlepkové bulce. Možná se vám to bude zdát jako odvážný experiment, kdo ho ale nevyzkouší, nepozná nic nového, věřte mi. V receptu ho připravuji ze žampionů, vy ale můžete použít i jiné houby, které se vám podaří přinést v košíku z lesa, třeba takovou bedlu! Upéct domácí bulky není složité a celý chod to opravdu pozvedne – budete se cítit jako skvělá hospodyně. S domácím dipem ze zakysané smetany, čerstvým rajčátkem a rukolou si specifickou chuť čerstvého klobouku skvěle vychutnáte.

 

Netradiční, přesto vám bude tento recept něčím povědomý. Houbový burger kombinuje samé dobré suroviny, výtečný výsledek je proto samozřejmostí. Recept na něj hledejte tady.

 

Valašská ščedračka

Tento staročeský recept je skvělý nejen na Vánoce či Nový rok. Výborně chutná totiž v jakékoli roční době, a to hlavně během chladných dní. Jde o hustý a vydatný pokrm, který vás zahřeje. Luštěniny obsahují vysoké množství vlákniny, a skvěle tak působí na peristaltiku střev i celý metabolismus. Do ščedračky se kromě hrachu a čočky vejde například i sušené ovoce a houby – ty mohou být sušené, ale čerstvými samozřejmě nikdy nic nezkazíte. Ještě oškrábejte brambory, vše uvařte a pěkně propasírujte. Opečte si trochu houstiček na namáčení či posypaní. Tak dobrou chuť.

 

Máte chuť na staročeské jídlo, které zahřeje? Zkuste valašskou ščedračku, která překvapí pozitivními účinky na vaše zdraví. Recept najdete zde.

You don't have permission to register
X