k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Houbový burger v bezlepkové bulce

Ehm, ehm… Předem mého příspěvku mi dovolte poděkovat vám všem, kteří jste s námi sdíleli první díl Herbáře a napsali nám krásné i nekrásné komentáře. Za celý tým vám ze srdce děkuji! Tak, a už jsme protrhli startovní pásku a makáme! V dalším díle jsme doběhli až do lesa.

Podle scénáře jsme měli nasbírat koš hub a představit vám pestré houbové hody, leč příroda tomu letos chtěla jinak a na nás zbylo už jen pár lišek. Taky jsme si pochutnali, ale když jsme sháněli houby po všech čertech, narazila jsem v obchoďáku na žampiony portobello. A co čert nechtěl, do pořadu se nakonec nedostaly. Ale protože nám to bylo líto, alespoň jsme vám tenhle recept s Adamem nafotili. A snědli…

Musím říct, že mám prostě bezlepková jídla ráda. Tahle burger houska chutná trochu jako z bramborového těsta, čili je taková pěkně vláčná a dá se jíst jen tak. Což se o většině burger housek říct nedá. No a srdce portobello herburgeru je tak skromné, čisté, postní, vegošské a jednoduché, ale ne hloupé, takže by nám ho mohl nejeden hipster závidět. Proto neváhejte a posilněte se třeba touto večeří, ať máte dost sil běžet s námi k dalšímu dílu Herbáře.

 

Bulka

adam holy023

Suroviny
200 g bezlepkové mouky + na pomoučnění
100 ml vody
4 lžíce slunečnicového oleje
15 g čerstvého droždí
1 lžička třtinového cukru
1 vejce
½ lžičky soli
3 lžičky sezamových semínek

Postup:
Do hrníčku rozdrobíme droždí, osladíme, promícháme a zalijeme vodou a olejem, znovu promícháme a vlijeme do mísy s moukou a solí. Rozklepneme vejce a rukou nebo ručním šlehačem uhněteme hladké pevné těsto. Ze začátku se může hodně lepit, ale hněteme neohroženě dál. Jakmile získá tvar, zakryjeme mísu utěrkou a necháme ho jednu hodinu kynout.

Vyklopíme ho na pomoučněný vál, párkrát prohněteme a rozdělíme na čtvrtiny. Z každé uhněteme bulku překládáním okraje do středu, pak je umístíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 15–20 minut kynout. Troubu předehřejeme na 200 °C. Bulky potřeme vlažnou vodou, posypeme sezamovými semínky a pečeme 15 minut dozlatova.

 

Houbový burger

adam holy030

Suroviny
4 portobello žampiony
2 lžíce olivového oleje sůl a čerstvě mletý pepř
4 vejce
2 lžíce strouhaného parmazánu
4 snítky pažitky
100 ml zakysané smetany
2 stroužky česneku (podle chuti)
10 mátových lístků
4 lístky šalvěje
4 lístky meduňky
4 bezlepkové bulky
1 hrst rukoly

Postup:
Troubu předehřejeme na 250 °C. Portobello očistíme, zlehka vydlabeme a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a vložíme na 5 minut do trouby. Do předpečeného klobouku rozklepneme vejce, osolíme a posypeme strouhaným parmazánem. Troubu ztlumíme na 200 °C, vložíme dovnitř plněné portobello a necháme zhruba 15 minut péct, až bílek ztuhne a žloutek zůstane nahniličko. Vyjmeme a posypeme nasekanou pažitkou.

Mezitím připravíme omáčku. Zakysanou smetanu smícháme s drceným česnekem a nasekanými bylinkami, osolíme a opepříme. Housky podélně rozkrojíme a řeznou stranou opečeme na grilu, zhruba 1 minutu. Potřeme ochucenou smetanou, na polovinu bulky položíme portobello se sýrem, zasypeme rukolou a přiklopíme druhou polovinou bulky.

Pomocníky k receptu dodala ETA.

adam holy012

adam holy015

adam holy024

adam holy018

adam holy033

PS: A když nemáte portobello, tak tam dejte ananas…

I tento článek jsem původně vytvořila pro Tchiboblog.cz, takže k nim koukněte. Mají tam spoustu zajímavých věcí a článků a několik receptů ode mne.

You don't have permission to register
X