Zima už má na kahánku, přátelé! (No, ještě chvíli tu bude…) Lidovou veselici zvanou masopust už jsem si užila s maškarami z Vortové na Veselém Kopci na Vysočině a pomalu se blíží doba půstu a těšení se na Velikonoce. Bude to čtyřicetidenní postní doba bez masa a jiných radovánek. Půst držím před Velikonocemi už léta. Dříve to pro mě bylo utrpení vydržet déle než měsíc bez živočišných produktů a sladkostí. Ale postupem let se měnil i můj jídelníček a závislost na pochutinách tohoto druhu se dala zdolávat stále snadněji. Horší už je to s pamětí. Nemám problém jíst jenom zeleninu, obiloviny, sušené ovoce nebo ořechy. Můj problém je, že prostě zapomínám, že mám půst a sním něco „nepovoleného“. Půst totiž není jen o jídle, ale i o zastavení se a rozjímání. A to je trošku komplikace. Tradičně lidé v zimě a předjaří pro samý sníh, zmrzlou půdu a omezené zásoby jídla zůstávali doma a prožívali, podobně jako příroda, klidové období k načerpání nových sil do nové sezony na poli. Já ve městě, se svými rozvětvenými pracovními radostmi a neutuchajícím shonem, prožívám v zimě medvědí únavu a rozjímání se u mě rovná spaní. A to se pak lehce zapomene na půst. Ale nevzdávám se. Tradici nosí třeba staré recepty na postní polévky. Mám je ráda. Naprosto jednoduché chutě bez příkras. Nejlepší je couračka, která se má jíst z jednoho hrnce. Tak se vynasnažím svolat chasu od počítačů a budem courat zelí po stole. Až do Velikonoc.

couracka_MG_9869

Couračka
Suroviny
400 g brambor
½–1 lžička kmínu
sůl
250 g kysaného zelí
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
3 kuličky černého pepře
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
½ lžičky sladké papriky
200 ml smetany na vaření

Postup
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě s kmínem doměkka. Neslijeme! Zelí nakrájíme nahrubo a uvaříme zvlášť se zbylým kořením doměkka. Vaříme je zvlášť proto, že v kyselé vodě by se brambory neuvařily. V pánvi rozehřejeme polovinu másla, vmícháme mouku a připravíme jíšku. K bramborám vmícháme uvařené zelí a papriku, zahustíme jíškou, povaříme 5 minut, přidáme zbylé máslo a smetanu a podáváme.

TIP: Pokud na sebe chcete být opravdu přísní, vynechte na závěr smetanu.

hladkaancka_MG_0009

Hladká ančka
Suroviny
100 g sušených hub
400 g brambor
1 l vody
1 lžička soli
1 lžíce kmínu
200 ml mléka
3 vejce
100 g hladké mouky
1 lžička octa dle chuti

Tento článek jsem původně vytvořila pro Tchiboblog.cz, kde najdete i dokončení receptu.