k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Dýňové noky

Dýňová sezóna stále nekončí a inspirace na to, jak si s dýněmi v kuchyni poradit, také ne. Dýňové noky jsou jeden z nejchutnějších způsobů zpracování dýně, překvapení ovšem je, že je téměř neznámý. Vyzkoušet můžete různé druhy dýní, například máslovou nebo žaludovou. Ačkoliv jsou noky běžně brány jako příloha, ty dýňové lze jíst i samotné, protože oproti bramborovým nokům jsou méně hutné a sladší.

Ingredience

NOKY
500 g brambor
250 g dýňového pyré
150 g špaldové mouky
1 žloutek
mouka na pomoučení
4 lžíce olivového oleje
50 g parmazánu

 

ŠALVĚJOVÉ MÁSLO
100 g másla
1 hrst šalvějových lístků
sůl

 

Postup

Brambory uvaříme ve slupce v neosolené vodě doměkka, slijeme, necháme mírně zchladnout, oloupeme a nastrouháme. Smícháme je s dýňovým pyré, přidáme mouku a žloutek a vypracujeme hladké, pružné těsto. Přeložíme ho na pomoučené prkénko, posypeme moukou a rozkrájíme na kostky, z kterých vytvarujeme úzké válečky. Nakrájíme je na kolečka – noky.Troubu předehřejeme na 150 °C. V pánvi rozehřejeme olej a noky postupně osmažíme dozlatova, trvá to zhruba 5 minut. Naskládáme je do pekáče a vložíme dopéct do trouby, také zhruba na 5 minut. Na šalvějové máslo rozehřejeme ve volné pánvi máslo, přidáme šalvěj, osolíme a promícháme. Opečené noky polijeme šalvějovým máslem a posypeme nastrouhaným parmazánem.

 

Tip na dýňové pyré: Dýni s tvrdou slupkou oloupeme, s měkkou rovnou rozpůlíme, vyjmeme semínka a dužinu nakrájíme na kostky. Vsypeme do hrnce, zalijeme vodou zhruba 2 cm nad kostky dýně a povaříme na středním stupni doměkka. Poté můžeme rozmixovat nebo ponechat konzistenci hrubší kaše. Ještě horké rozlijeme do sklenic, postavíme na víčko a necháme vychladnout. Dýňové pyré můžeme také uzavřít do krabiček, nechat vychladnout a uložit do mrazáku.

 

Zbylo vám dýňové pyré? Můžete ho přetvořit i na dýňový koláč, který si lidé za oceánem dávají v Den díkuvzdání, což jsou takové americké dožínky. Koláč se hodí ale i na méně slavnostní příležitost. Recept na něj najdete zde.

You don't have permission to register
X