k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Dýňová roláda s karamelovou chutí

Přináším vám první recept ze své zbrusu nové kuchařky Jíst a žít. Mám ráda netradiční sladké chutě a se zájmem ochutnávám a testuji různé cukry a sirupy. Ze zvědavosti jsem si koupila panelu, zvanou též rapadura. Jde o sušenou třtinovou šťávu, lisovanou z drcené cukrové třtiny, z níž není odstraněna melasa. Při sušení šťáva krystalizuje a podobá se tak strukturou cukru. Díky vysokému obsahu melasy má panela výraznou karamelovou chuť a to mně na ní zaujalo. A také to, že se získává přírodní šetrnou cestou, bez použití chemických procesů. Přemýšlela jsem, jak bych ji mohla využít… Zrovna jsme sklízeli dýně a jak víme, dýně je naprosto univerzální zelenina, přišlo mi zajímavé spojit chuť karamelové třtinové šťávy a nasládlé dýně Hokkaidó. Dala by se určitě použít i odrůda English pie, která se na pečení dýňových dezertů velmi hodí. Obě dýně těsto krásně obarví, ale nevnucují se svou chutí, v dezertu je ani nepoznáte. Okouzlí vás jen chuť hořkého karamelu bez použití cukru.

Ingredience

180 g pyré z dýně Hokkaidó
4 vejce
180 g polohrubé pšeničné mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
špetka soli
100 g panely (sušené třtinové šťávy) + na posypání
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžíce citronové šťávy
180 ml smetany ke šlehání

Postup

Pokud nemáte připravené pyré, dýni rozkrájejte na díly, upečte je v troubě rozehřáté na 180 °C doměkka, zhruba 30 minut, vyjměte, nechte mírně zchladnout a dužinu rozmixujte. Plech vyložte pečicím papírem. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh. Mouku prosejte do mísy a promíchejte s kypřicím práškem, skořicí a špetkou soli. Panelu prošlehejte se žloutky a vanilkovým extraktem a citronovou šťávou. Moučnou směs zapracujte do prošlehaných žloutků, zvolna vmíchejte sníh a těsto vlijte na připravený plech. Uhlaďte ho špachtlí a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 12 minut, až je těsto propečené, ale ještě péruje na dotek. Upečený korpus vyjměte, posypte trochou panely a zakryjte vlhkou utěrkou. Obraťte a sloupněte pečicí papír. Opatrně zarolujte i s utěrkou a nechte zchladnout. Těsto se tak připraví na další plnění a rolování a nebude při něm praskat. Smetanu ušlehejte na tužší šlehačku. Vychladlou roládu rozbalte, potřete šlehačkou, znovu zabalte a krájejte na řezy.

 

You don't have permission to register
X