k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Dýně jako symbol podzimu

Projít se zářijovým záhonem a nezakopnout při tom s dostatečným lamentováním ani o jednu dýni se nám povede jen málokdy. A díkybohu za to! I přes všechno to sucho se jich i letos urodila pořádná hromada. Dýně jsou k pěstování v našich podmínkách prostě ideální a my každý rok sklízíme druhy i odrůdy nejrůznějších barev a prapodivných tvarů. Kromě toho, že jsou naprosto geniální surovinou, obsahují téměř 90 % vody, vlákninu a spoustu minerálních látek i vitamínů. Vláknina podporuje správné trávení, posiluje imunitní systém a blahodárně působí na srdce i ledviny. Dýňová semínka se v lidovém léčitelství užívají od nepaměti a dýňový olej zase snižuje riziko infarktu. Jednoduše zázrak! Co je ale nejdůležitější – z dýní můžeme vykouzlit neuvěřitelné variace chutí. Tak hurá do kuchyně a vyzkoušejte pár otestovaných receptů.

 

Aglio olio peperoncino ze špagetové dýně

Aglio olio sice není žádná novinka, ale zkusili jste ho někdy připravit ze špagetové dýně? Když ji totiž upečete, její dužina se doslova promění ve špagety – vážně! Tento druh není tolik rozšířený, ale skvěle chutná a na přípravě se toho taky nedá moc pokazit. Naservírovat pokrm přímo v upečené dýni vypadá navíc dost dobře, no ne? Stačí jen rozkrojenou dýni na pekáči zakápnout olivovým olejem, přidat trochu chilli a česneku a pak už jen čekat, až to začne vonět. Pokud se vám tedy nechtějí vymýšlet žádná velká kouzla a přesto si chcete skvěle pochutnat, tento recept nesmíte opomenout.

 

Recept na tuhle dobrotu najdete zde.

 

Dýňové chilli con carne

Když si Mexičani za národní jídlo zvolili chilli con carne, moc dobře věděli, proč to dělají. Je to totiž vážně pecka! Na přesném receptu a ingrediencích se shodne jen málokdo, a právě proto toto báječné jídlo ukrývá mnoho místa pro fantazii. Základ vždy sice tvoří fazole, chilli a mleté maso, kdo ale neexperimentuje, nedosáhne nových chutí. My jsme přidali například i kousíček hořké čokolády, která v kombinaci s chilli a dýní funguje naprosto dokonale a pokrmu dodá neopakovatelnou chuť. Na recept sice potřebujete mnoho surovin, uvidíte ale, že výsledek vážně stojí za to!

 

Starý recept v novém kabátě? Přesně takový je recept na dýňové chilli con carne. Najdete ho zde a dobrou chuť!

 

Dýňové latté

Už jste někdy v kavárně zaslechli objednávku na dýňové latté a jenom jste nad tím nevěřícně kroutili hlavou? Tak se podržte – je to totiž něco! S tímto receptem stoprocentně zabodujete i u těch největších gurmánů. Příprava dá sice docela zabrat, ovšem výsledek za tu snahu určitě stojí. Se skořicí, zázvorem a muškátovým oříškem získá káva neopakovatelnou chuť. Když hotový dýňový sirup uchováte v lednici, můžete z něj následně připravovat nápoje bez velkého zdržování. Nezapomeňte na perfektní styling do vysoké sklenice či zavařovačky s pevnou čepicí našlehaného mléka. Dokonalost!

 

I s doma uvařenou kávou můžete mít pocit jako v té nejlepší kavárně, stačí znát ten správný recept! Například na dýňovou latté.

 

Pečená dýně na šalvěji s nudlemi

Že byste se pro dýně třeba i rozkrájeli? V tom případě nastal ten pravý čas. U tohoto receptu se totiž s nožem nezastavíte. Ale ta práce za to vážně stojí. Omáčka z pečené dýně, trocha slaniny, cibulky a česneku s domácími těstovinami… mňam! Kdo nemá rád maso, vegetariánská verze není o nic horší. Než dáte na drobno rozkrájenou dýni péct, nezapomeňte na lístky čerstvé šalvěje, které celý pokrm nádherně provoní. Kdo si netroufne na domácí nudle, nevadí. Hlavně vše připravujte s láskou a trpělivostí a pozvěte někoho na večeři, ať vidí, co všechno z takové obyčejné dýně dokážete vyčarovat.

 

Polechtejte své chuťové pohárky s pečenou dýní na šalvěji. Recept na ní najdete zde.

You don't have permission to register
X