Pamatujete si na scénku ze čtvrté řady Herbáře, jak se Linda „picla“ při pečení nepečeného cukroví, a uplácala díky tomu výstavní kousek ořechového salámu ve tvaru mořské okurky? Tak to samozřejmě předstírala, protože to herečky dělávají, ale griotka byla pravá a přesně ta, co vidíte na fotkách. Lidská kreativita ve výrobě alkoholických nápojů je obdivuhodná. A náleží podle všeho hlavně mužům. Ale v případě griotky, kde je hromada ovoce, cukru a koření, se myslím ženské přemýšlení o receptu nezapře. Mně se líbil vždycky i ten název. A když jsem si jako náctiletá objednávala na baru griotku, měla jsem pocit, že už jasně nahlížím do dospělosti.

No, zpětně je to úsměvné, ale při přípravě domácího ovocného moku mám někdy zase pocit, jestli už nejsem dospělá moc. Jako myslím stará. To mě smích přechází. Ale pak si zase řeknu, že to je vlastně super, protože už jsem moudrá a plná vědomostí o višních, pomerančích, skořici a hřebíčku… A to už se sobě musím zase smát. Máme se ale dobře, že si můžeme doma dělat tyhle malé radosti! Připravit si lektvary z bylin jako naši předkové. U těchto receptů na mě pořád dýchá něco tajemného, kus alchymie. Možná je to i tím, že jsem si tu griotku připravila do lékárenské sklenice…

A pak si projdu internet a vrátím se do reality, že to je jako normální a ovocné likéry si přece připravuje každý. Pokud ale přeci jenom patříte mezi ty, kteří ještě nic podobného „nevařili“, neváhejte si v čase višní připravit třeba jenom trochu domácí griotky. Do zásoby, na Vánoce. Pokud jí totiž necháte čas na zrání, překvapí vás vyváženou chutí přidaných ingrediencí. Dámy, je to vaše!

P.S.: Naložené višně v alkoholu budou skvěle chutnat i na zmrzlinovém poháru nebo… to už nechám na vás.

griotka_MG_1353-155

Suroviny
1 hrnek cukru
hrst hrozinek
1 hrnek dobré vodky
1 hrnek českého rumu
4 hrnky višní
asi 6 hřebíčků
svitek skořice
plátky kůry z ½ bio pomeranče

griotka_MG_1414-157

Tento článek jsem původně vytvořila pro Tchiboblog.cz, kde najdete i dokončení receptu.