k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Broskve a meruňky – to nejlepší z léta

Dokážete si představit léto bez korun obsypaných sladkými oranžovými a červenajícími se plody svojí vůní naplňujícími všechny kouty sadů a zahrad? Ačkoli nám poslední suchá léta nepřinesla mnoho úrody, každý rok doufáme, že to bude lepší a kromě čerstvé konzumace si pochutnáme třeba i na marmeládách, zavařeninách a pečených čajích. Mimo svoji geniální šťavnatou chuť ale plody obsahují i mnoho zdraví prospěšných látek. Broskve jsou plné vitamínů (B, C, E) a minerálních látek (hořčík, draslík, vláknina), podporují činnost našeho srdce, urychlují trávení a navíc díky pocitu nasycení a nízkému procentu kalorií pomáhají při hubnutí. Stejně tak jsou na tom i meruňky, o kterých se říká, že prodlužují život. Obsahují významné stopové prvky jako mangan, fluor, kobalt a bor, velké množství sacharidů a díky alkalickým minerálním solím vyvolávají v těle zásaditou reakci, což pomáhá při překyselení. Zkrátka a dobře, jezte sezónní ovoce a budete zdraví a krásní. A co víc – ještě si skvěle pochutnáte!

 

Broskvová povidla

Ať už čerstvé, nebo zavařené, broskve jsou zkrátka naprosto geniálním ovocem. Z Číny se rozšířily do celého světa a u nás se masově pěstují od 60. let, kdy jsme je téměř zcela přestali dovážet a Češi se stali vlastní zásobárnou těchto skvělých plodů. A tomu, že tu máme ideální podnebí, nasvědčují i obsypané koruny broskvoní na každé druhé zahrádce. Nejvíce prospěšných látek a lahodné šťávy z nich sice dostanete při konzumaci začerstva – pokud vám ale nějaké zbydou, uchovejte si trochu té letní chuti i na zimní měsíce. Třeba jako skvělá broskvová povidla. Nejlepší jsou ke snídani na čerstvě připravených tenoučkých palačinkách. Mňam!

 

Zkuste si sami připravit skvělá broskvová povidla podle receptu našich prababiček.

 

Pečené meruňky se sýrem ricotta

Ovoce naslano si u nás sice moc obliby nezískalo, kdo ale nezkusí, nepochopí, jak je skvělé! A kdy jindy si dopřát podobné experimenty, než právě v období dozrávání šťavnatých zlatavých meruněk. Vypeckujte je, očistěte, rozprostřete na plech a nezapomeňte na ricottu, která vytvoří neuvěřitelnou kombinaci chutí. Uvidíte, že i přes prvotní skepsi vám za tento desert nebo předkrm budou návštěvy líbat ruce. A žádný strach – ještě vám zbude spousta meruněk na koláč i zavařeniny.

 

Nebojte se experimentovat. Recept na meruňky s ricottou vás určitě dostane!

 

Meruňkovo-borůvkový koláč bez těsta

Taky při pečení nesnášíte neustálé odměřování a vážení a místo toho raději sázíte na intuici, aby váš výtvor ve výsledku vypadal a chutnal úplně jinak, než původně měl? Od toho máme hrníčkové recepty. My je prostě milujeme, protože proč si dělat věci složité, když to jde i jednoduše! No a stejně tak je to i s recepty. Přes kvanta nových kombinací chutí a inovativních postupů nás stejně vždycky nejvíc potěší ty známé a jednoduché. Třeba jako tento koláč bez těsta a s drobenkou. Pokud nemáte borůvky, použijte klidně jakékoli jiné sezónní ovoce, které vám zrovna roste na zahrádce. Může být i trochu kyselejší – drobenka jej příjemně osladí. Tak ať vám chutná!

 

Že je těsto k přípravě koláče naprosto nezbytné? Ale kde že. Vyzkoušejte náš skvělý meruňkovo – borůvkový a už nikdy nebudete chtít jiný.

 

Prvorepubliková meruňková marmeláda

Když se dělají věci poctivě a jednoduše, nemůže to dopadnout špatně. To věděly už naše babičky za První republiky a my bychom si z nich měly brát příklad. Aspoň co se týče receptů. Tato hustá lepkavá prvorepubliková marmeláda je tak skvělá právě díky práci, kterou jí hospodyně věnuje během loupání jednotlivých plodů. Bez slupky meruňky svařujeme s cukrem a po nekonečném míchání, když marmeláda konečně začíná houstnout, cítíme, že máme vyhráno. Na podzim a v zimě ji vytahujeme ze špajzu a sladkých letních plodů si tak můžeme užívat celý rok.

 

Meruňková marmeláda je na palačinky naprosto geniální. Zkuste si ji podle našeho receptu připravit také.

You don't have permission to register
X