k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Bezlepkový jablkový koláč

Klasický jablkový koláč, pomysleli byste si, ale nenechte se ošálit prvním dojmem. Na rozdíl od babiččina jablečného koláče je tahle verze bezlepková a mandle v těstě skvěle doplňují ořechy v náplni. Bezlepkový koláč si můžete připravit, i když bezlepkovou dietu předepsanou nemáte. Občas neškodí rozbít stereotyp svého jídelníčku a zařadit určitou potravinu nebo vynechat surovinu, kterou jindy konzumujete bez přemýšlení. Pestré stravování bude na vašem těle a zdraví poznat.

Ingredience

TĚSTO
340 g mandlové mouky
½ lžičky soli
150 g másla
1 větší vejce

 

NÁPLŇ
50 g rozinek
2 lžíce calvadosu
700 g jablek
2 lžíce bio citronové šťávy
50 g vlašských ořechů
1 lžíce mleté skořice
cukr nebo med (podle chuti)

Postup

Rozinky namočíme do calvadosu. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme nahrubo. Zakápneme citronovou šťávou, aby nehnědla. Ořechy nasekáme nahrubo. Jablka promícháme se skořicí, ořechy a rozinkami. Podle chuti můžeme jablka dosladit. Prosátou mouku osolíme a rozkrájíme do ní máslo. Nožem zapracujeme do konzistence drobenky, přidáme vejce a vypracujeme lepivější těsto. Polovinu těsta vymačkáme na dno koláčové formy, ideální je s vyjímatelným dnem, z kousku tvarujeme okraje. Naplníme jablky. Zbylé těsto vyválíme na plát, zakryjeme jím náplň, přesahující části odkrojíme a vytvarujeme z nich ozdoby. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 45 minut dozlatova.

 

Urodilo se vám letos hodně jablek? Kromě sladkých pokrmů jsou výborné i ve zdravých nápojích plných vitamínů. Recept na ten nejzdravější najdete tady.

You don't have permission to register
X